TikTok marketing: een handleiding voor beginners (2021) - Shopify Nederland (2024)

In de wereld van TikTok draait alles om authentieke content. Gebruikers zien veel liever interessante video’s met een rafelrandje dan de gelikte video’s die merken over het algemeen voor platforms als Instagram en Facebookmaken.

Deze andere stijl betekent dat TikTok creators een band hebben met hun publiek die je niet snel ergens anders zult vinden. Het betekent ook dat TikTok een nogal rommelig en lawaaiig platform is, maar ook een potentiële goudmijn voor creators die de perfecte balans tussen authenticiteit en marketing weten te vinden.

Inhoudsopgave:

  1. Is TikTok een goede plek voor marketing?
  2. Hoe gebruik je TikTok voor marketing?
  3. Een TikTok marketing strategie opzetten
  4. 10 tips voor het marketen van je webshop op TikTok
  5. Hoe promoot ik mijn product op TikTok?

Is TikTok een goede plek voor marketing?

TikTok heeft veel oppervlakkige overeenkomsten met populaire platforms zoals Twitter en Instagram, maar werkt heel anders dan de gemiddelde sociale media. TikTok gebruikt een uniek algoritme, wat elke video een even grote kans geeft om viraal te gaan, onafhankelijk van de populariteit van de maker. Zo ontstaat er ruimte voor makers om snel te groeien en op te schalen, en kunnen merken vrijwel onbeperkt experimenteren met hun marketing.

TikTok marketing: een handleiding voor beginners (2021) - Shopify Nederland (1)Het grootste verschil tussen TikTok en andere platforms voor sociale media, met name Facebook en Instagram, is dat op die platforms je homepage vooral gevuld wordt met mensen en kanalen die je al kent of volgt. TikTok heeft dit omgedraaid, en laat je video’s zien van makers die je nog niet eerder hebt gezien.

De interface van TikTok heeft bovendien als doel om mensen zo lang mogelijk op de app te laten blijven, meer nog dan kanalen zoals Facebook of Twitter. Net als bij Instagram kun je ook op TikTok een link in je bio zetten, wat het platform in één klap uiterst geschikt maakt voor marketing en verkoop.

TikTok is vooral een ideale tool als je een jongere doelgroep wilt bereiken, want 62% van het publiek is 10-29 jaar oud. Met de bovenstaande kennis in je achterhoofd kun je video’s maken die passen bij de content die Gen Z graag ziet en profiteren van je inzichten in TikToks algoritme, allemaal om zoveel mogelijk van je video’s viraal te laten gaan.

Ook interessant als je meer wilt weten over algoritmes: Alles over het Instagram algoritme.

TikTok marketing, hoe pak je dat aan?

TikTok is een sociaal media platform gericht op video’s, waar merken, makers en influencers zichzelf kunnen laten zien en merkbekendheid kunnen opbouwen.

Zoals ik hierboven al beschreef, gebruikt TikTok een algoritme dat bepaalt wat mensen in hun feed te zien krijgen. Het algoritme voor het ontdekken van nieuwe video’s is zo ingesteld dat in principe elke video een kans heeft om viraal te gaan. TikTok doet heel geheimzinnig over hoe dit algoritme precies werkt, maar content creators hebben een vrij goed idee van wat wel en niet werkt. Het lijkt erop dat het algoritme “punten” aan video’s toekent, gebaseerd op hoe vaak de video opnieuw (door dezelfde gebruiker) bekeken wordt, hoeveel gebruikers de video helemaal uitkijken, hoe vaak hij gedeeld wordt, en hoeveel comments en likes hij krijgt. Hoe meer “punten” een video verzamelt, hoe populairder hij wordt.

Elke video wordt getoond in een hoekje van de For You pagina van TikTok gebruikers, of op de gepersonaliseerde front page feed waar mensen elke keer dat ze de app openen terechtkomen. Een nieuwe video wordt eerst getoond aan mensen die in dezelfde ‘cluster’ als de maker zitten. Hoe die cluster vervolgens op de video reageert bepaalt of hij wel of niet wordt getoond op de For You pagina van TikTok gebruikers van over de hele wereld. Stel, een nieuwe video wordt aan 10 mensen getoond. Als zij er positief op reageren (door hem helemaal af te kijken, opnieuw te kijken, hem te liken, te delen of een comment achter te laten), wordt hij vervolgens aan 100 andere mensen getoond. Hoe zij erop reageren bepaalt of hij aan 1000 mensen wordt getoond, etc. etc.

Maar wat heeft dat allemaal met marketing te maken?

TikTok marketing draait vooral om merkbekendheid, alhoewel de link-in-bio functie ook voor directe verkoop kan zorgen. Shopify webshop SendAFriend wist hun omzet binnen twee jaar naar €5 miljoen te krijgen met hun TikTok marketingstrategie.

Bovendien worden de tools voor betaalde advertenties op TikTok steeds beter en veelzijdiger, waardoor dit platform een waardevolle aanvulling is van je multi-channel marketingarsenaal.

Een TikTok marketing strategie bepalen

Bij het bepalen van een TikTok marketing strategie kunnen de volgende stappen je helpen om gericht bezig te zijn en de doelen voor je bedrijf en je merk te bereiken:

Je publiek bepalen

TikTok staat bekend als hét platform voor Gen Z consumenten, maar dat zijn niet de enige mensen die het gebruiken (en zelfs “Gen Z” is een veel te brede groep om een gericht publiek te kunnen zijn). Het is dus slim om je ideale klant wat specifieker te maken. Je hoeft niet élke eigenschap van je beoogde klant te kunnen benoemen, maar probeer wel zo precies mogelijk te beschrijven wat voor soort mensen vermoedelijk geïnteresseerd zullen zijn in je product.

Locatie: Waar woont je ideale klant? Soms is louter het land waar ze wonen voldoende, maar als je een bedrijf hebt dat zich vooral richt op zijn directe omgeving is het een goed idee om ook echt op die plaatsen te selecteren.

Leeftijd: Hoe oud zijn je ideale klanten? Houd dit zo breed mogelijk, tenzij je producten zich bewust richten op mensen in een specifieke levensfase.

Gender: Welk gender identificeert je ideale klant zich mee? Afhankelijk van je merk kan dit volledig onbelangrijk of juist cruciaal zijn.

Interesses: Wat zijn hun interesses/hobby’s/passies? Deze vraag kan je helpen bij het bepalen van je content en je doelgroepen (bijvoorbeeld koken, street dance of yoga).

Werk: Welke branche werken ze in, en wat voor werk doen ze daar? Ook dit kan onbelangrijk of juist cruciaal zijn.

Inkomen: Hoeveel geld verdient de ideale klant ongeveer? Moeten ze zuinig aan doen of zijn ze juist bereid meer geld te betalen voor producten van topkwaliteit?

Relatie: Zijn ze single, druk aan het daten of al langer in een relatie? Dit soort informatie is relevant als je bijvoorbeeld producten voor trouwerijen verkoopt.

Favoriete websites/apps: Welke websites staan er in hun favorieten? Zitten ze elke dag op Instagram of Pinterest? Zijn er apps waar ze niet meer zonder kunnen?

Reden van aankoop: Waarom wil deze persoon jouw producten kopen? Zoeken ze een statussymbool? Of iets om hun leven gemakkelijker te maken en tijd te besparen?

Twijfels over aankoop: Wat kan een reden voor hen zijn om je product juist niet te kopen? Twijfel over de kwaliteit?

Andereinformatie: Iets wat hierboven nog niet behandeld is maar wel invloed kan hebben: opleiding, levensfase (student, jonge ouder), favoriete festivals etc.

Weten wie je concurrenten worden

Op TikTok heb je twee soort concurrenten: bedrijven die dezelfde producten verkopen (die ken je vermoedelijk al), en accounts die dezelfde content maken. Op TikTok, net als op alle andere sociale media platforms, vind je zowel mensen als merken. Dat betekent dat je niet alleen concurreert met andere bedrijven, maar ook met andere creators.

Neem een kijkje bij de bedrijven waarmee je concurreert. Hebben zij een TikTok account? Wat voor content posten ze en welke posts krijgen de meeste interactie? Dit kan je helpen om erachter te komen wat hun publiek (en vermoedelijk dus ook jouw publiek) aanspreekt. Pas op: val niet voor de verleiding om hun content te kopiëren. Het gaat puur om inspiratie opdoen voor het maken van je eigen unieke content.

De volgende stap is om de algemene content op TikTok zelf te bestuderen: wat wordt er al gemaakt? Zoek op hashtags die bij je merk of product passen, bestudeer trending posts, en zoek naar onderwerpen die relevant zijn voor je merk. Let bovendien op of er overlap is tussende algemene content, en de posts van je concurrerende bedrijven.

Neem een Pro account en krijg toegang tot meer data

Een valkuil van marketing is om jezelf helemaal te verliezen in het leuke, creatieve aspect: het bedenken en uitvoeren van toffe content ideeën. Maar TikTok marketing is meer dan spannende concepten brainstormen. Een merk creëren is stap één, maar uiteindelijk wil je dat het merk je ook geld gaat opleveren.

Eén van de manieren om erachter te komen of wat je doet ook zijn vruchten afwerpt is het bijhouden van gegevens. Speciaal daarvoor heeft TikTok het (gratisen eenvoudig in te stellen) Pro account. Hier krijg je een gedetailleerde analyse van je volgers, bezoekers en interacties. Denk hierbij aan:

  • Groei van je volgers in de afgelopen week en maand
  • Hoe vaak en hoe lang je video’s bekeken werden en hoeveel likes, comments en shares je hebt gekregen.
  • Waar je bezoekers vandaan komen
  • Hoe vaak je profiel bezocht is
  • Wie je publiek is: m/v/x, locatie, leeftijd, etc.
  • Ander content dat je publiek ook leuk vindt (video en audio)
  • Je trending video’s

Je kunt extra informatie halen uit algemene data zoals hashtag-weergaves of de Discover tab waar je kunt zien wat er momenteel trending is op TikTok.

Maar hoe kun je al die data in geld omzetten? TikTok marketing gaat vooral over merkbekendheid creëren. Het is een marketingkanaal dat je kunt gebruiken om je merk onder de aandacht van een jonger publiek te brengen, waarbij je je richt op het maken van content die hun aandacht vasthoudt en zorgt dat ze telkens weer aan jouw merk herinnerd worden.

"Mensen komen naar TikTok voor vermaak of informatie, niet om een product aangesmeerd te krijgen."

Je wilt je volgers bovendien laten weten dat je ook elders op het internet actief bent, zodat ze je ook daar kunnen volgen. Je trouwe TikTok fans de kans geven om je andere kanalen te ontdekken is een fantastische manier om je persoonlijke of zakelijke merk te laten groeien. En bij je andere kanalen doe je hetzelfde, door bezoekers juist naar je TikTok te sturen.

Download de Shopify TikTok app

Een snelle manier om videoadvertenties voor TikTok te maken, perfect om geïnteresseerd publiek te bereiken.

Naar de app

TikTok voor webshopmarketing: 10 tips

Als je je strategie eenmaal bepaald hebt, is het tijd om tot actie over te gaan. De volgende tips kunnen je helpen bij het maken en posten van je content:

1. Wees authentiek

Om op te vallen in de kolkende massa van beeld en geluid die TikTok kan zijn, is het belangrijk om authentieke content te maken. Voorkom tegen elke prijs dat je video’s als verkooppraatjes klinken. Mensen gaan naar TikTok om vermaakt te worden of iets nieuws te leren, niet om iets aangesmeerd te krijgen. Zorg dat je eerst zelf TikTok een aantal weken hebt gebruikt voordat je een marketingplan opstelt. Als het algoritme eenmaal weet wat jij leuk vindt, krijg je vanzelf content te zien die je echt aanspreekt, wat je vervolgens weer inspiratie kan opleveren voor je eigen content.

De oprichters van TikTok wilden een platform maken dat voelt als een groep van individuen die relevante en authentieke content posten. 4K video’s, “gelikte” beelden en editing, en content met een commercieel gevoel hebben daar geen plaats op en zullen de meeste gebruikers zelfs tegenstaan.

Omdat de meeste content met een smartphone opgenomen, ge-edit en geüpload wordt, is het normaal dat (ook) jouw TikTok profiel er iets minder gelikt uit ziet dan je andere sociale media kanalen. Merken zoals de fastfoodketens Chipotle en Wendy’s zijn er uitstekend in geslaagd om op TikTok de ultra strakke content die ze op andere kanalengebruikenlinks te laten liggen en in te ruilen voor een authentieke connectie met hun volgers.

@chipotle

cool @haleybiemiller #chipotle #fyp

♬ original sound - Chipotle

2.De juiste apparatuur

Ik heb geëxperimenteerd met een aantal manieren om videocontent op te nemen, en de TikTok app op de iPhone kwam als winnaar uit de bus. De app zelf heeft een aantal goede filters en belichtingsopties, waarmee je kunt compenseren voor slechte belichting of een minder geslaagde achtergrond.

Ik heb ook een aantal video’s in Adobe Premiere bewerkt en daarna naar TikTok geüpload. Sommige daarvan waren redelijk populair, maar niet zo populair dat het opwoog tegen de tijd die het kostte om ze te maken. Afhankelijk van de mensen die zich op jouw TikTok kanaal abonneren kan dat ook voor jouw merk gelden.

Op audiokwaliteit daarentegen moet je niet bezuinigen. Ik gebruik zelf een Blue Yeti microfoon die ik aangesloten heb op de Lightning jack van mijn iPhone via een USB-to-Lightning adapter.

De standaard microfoon van iPhone is ook best oké, maar ik heb gemerkt dat de kwaliteit van je audio een duidelijk verschil maakt in hoe vaak je video gedeeld en opnieuw bekeken wordt. Er zijn online meerdere Lightning microfoons te koop die iets handzamer zijn dan die van mij.

3. Doe een live video

Een goede manier om een persoonlijke relatie met je publiek op te bouwen is door gebruik te maken van de LIVE optievan TikTok, waar je via een livestream real time interactie met je volgers hebt. Een livestream doen is één van de beste manieren om op te vallen op TikTok. Je volgers krijgen een pushbericht dat je livestream begonnen is en je stream wordt bovenaan hun For You pagina vastgezet. Met de miljoenen TikTok accounts die allemaal om de aandacht van gebruikers vechten is dergelijke promotie onbetaalbaar. Kortom, een verrassend eenvoudige manier om op te vallen.

Het is heel normaal om je bij livestreams in het begin stuntelig en onzeker te voelen. “Wat als ik iets doms zeg?” “Wat als ik geen antwoord weet op een vraag van een kijker?” Bijna iedereen heeft deze gedachten, maar meestal verdwijnen ze zodra je op de “Go Live” knop gedrukt hebt.

Je kunt een deel van je zenuwen wegnemen door de antwoorden op veelgestelde vragen alvast op te schrijven, en de lijst na elke TikTok live te updaten. Probeer tijdens je live zoveel mogelijk vragen te beantwoorden, en vergeet niet om je volgers te bedanken voor hun sticker/emoji “kadootjes’, want daar krijg je (een klein beetje) geld voor. Zie het maar als een wat leuker uitziende versie van een stuiver krijgen voor je coole content.

Het is heel belangrijk om volgens een vast schema te posten. Ja, spontane livestreams zijn ook geweldig, maar om een vast publiek rondom je streams op te bouwen heb je een vast moment nodig. Je kunt hierbij verschillende soorten formats gebruiken, zoals Q&A sessies, achter-de-schermen video’s, informele “hangout” streams, “work with me” sessies, en interviews met speciale gasten.

Voor veel makers is een wekelijkse livestream de ideale manier om een band met hun volgers op te bouwen en tegelijkertijd het algoritme van TikTok gunstig te stemmen.

TIP 💡:Houd bij het plannen van je livestreams rekening met het feit dat je volgers in verschillende tijdzones kunnen wonen. Kies een moment waarop de meesten niet op school of werk zijn. Regelmatige, geplande livestreams zijn een ideale manier om meer weergaves te krijgen als je net op TikTok begonnen bent.

4. Keep it simple

Net zoals je niet moet proberen een hele roman in één tweet te vatten, moet je ook niet proberen om een hele film in één TikTok video te proppen. Maak “kort maar krachtig” je motto. 15 seconden voor video’s met de belangrijkste hoofdlijnen en 60 seconden voor video’s waarin je dieper op zaken ingaat. Als een onderwerp heel belangrijk is kun je dat het beste verdelen over meerdere video’s van 15 seconden. Zo heb je de grootste kans dat je video veel (opnieuw) bekeken wordt.

Probeer elk filmpje te zien als een op zichzelf staand verhaal dat je met je publiek deelt. Als de content te mager is laat je mensen onbevredigd achter, maar als er te veel content in zit haken ze af. Goede voorbeelden van makers die de perfecte balans gevonden hebben zijn Parii en Adi.

De gemiddelde lengte van de filmpjes op de For You pagina is tussen de 7 en 10 seconden. Dan voelt een filmpje van 60 seconden al snel als een hele film, en dat kan de aandacht van de meeste TikTok gebruikers niet vasthouden.

Doeeen call to action aan het eind van je video in plaats van een introductie aan het begin. Zo herinner je kijkers eraan wie er achter de content zit, en zijn ze eerder geneigd om op je profiel te klikken voor meer informatie.

Video’s die langer dan 30 seconden duren hebben een witte balk onderin waarop kijkers kunnen zien hoelang hij nog duurt. Als je video net onder de 30 seconden komt is het een goed idee om er een paar seconden aan toe te voegen zodat hij ook zo’n balk krijgt. Zo weten gebruikers hoelang hij nog duurt, wat helpt om hun aandacht vast te houden.

5.Interactie in de comments

Het algoritme van TikTok is supergoed in zorgen dat je video gezien wordt door potentiële volgers, maar daarmee ben je er nog niet. Het algoritme zorgt dat mensen geïnteresseerd raken, maar jij moet ze geïnteresseerd houden.

De comments van TikTok zijn de perfecte plaats voor contact, conversaties en uitleg. Neem zo vaak als je kunt de tijd om de comments te lezen en erop te reageren. Jouw antwoorden krijgen een speciaal “creator” label, zodat kijkers meteen kunnen zien hoe actief de eigenaar van een account in de comments is. En mensen vinden niets leuker dan een reactie van de maker van een video. Naast reageren kun je comments ook een “like” geven, en ook dat krijgt een speciaal labeltje.

Als je op het punt bent gekomen dat je zoveel comments krijgt dat reageren te veel tijd gaat kosten, is het tijd om je interactie op te schalen. Maak een bestand waarin je bijhoudt wat voor types comments je het meest krijgt. Ga hier vervolgens op in met een video of een livestream. Om dit allemaal wat makkelijker te maken heeft TikTok hele goede filters, die comments met bepaalde woorden of zinnen automatisch verwijderen.

TikTok houdt de verhouding tussen comments en weergaves van elke video bij, en gezien de complexiteit van het algoritme is er grote kans dat het ook de verhouding bijhoudt tussen de hoeveelheid comments waarop je reageert versus de hoeveelheid comments die je negeert.

Als je een verified account hebt, is het bijna onmogelijk voor gebruikers om je likes en reacties niet te zien. Het liken van een comment leidt vaak tot een nieuwe volgers. Na een paar honderd likes heb je dus vaak al een goede groep nieuwe volgers verzameld.

Comments zijn een heel belangrijk onderdeel van de TikTok-ervaring. Het is dan ook echt de bedoeling dat je een reactie/like op elk comment geeft, tot je kanaal zo groot is geworden dat dat niet meer te doen is. Veel merken laten dit echter na, wat het meteen een ideale manier maakt om je te onderscheiden.

TIP 💡:Het is OK (en wordt zelfs aangemoedigd) om ongepaste comments te verwijderen. Dit doe je door lang op de + knop te drukken en dan op “Verwijder” te klikken.

6. Houd trends in de gaten (en maak er gebruik van)

Neem voor je iets gaat posten eerst een kijkje op de Discovery pagina van TikTok om te kijken of je content kunt maken die past bij de trending hashtags van dat moment. Het algoritme is dol op zulk content, en beloont je met meer volgers. Je moet natuurlijk niet de trending hashtags gebruiken als het onderwerp van je video compleet anders is. Maar de best scorende hashtags van de dag bekijken geeft je wel een goed idee van wat er op dat moment populair is, en kan je helpen om je contentstrategie vorm te geven.

Elke dag zijn er weer nieuwe trending hashtags, wat één van de redenen is dat het content op TikTok altijd nieuw en interessant blijft. Natuurlijk is het een goed idee om alvast een voorraadje content te maken, maar zorgen dat je video’s relevant zijn voor de trends van de dag is een uitstekende manier om je volgers te laten zien dat er een echt mens achter je account zit.

Als je een bepaaldaudio fragmentvaker terug ziet komen op je For You pagina, bedenk dan hoe je dat in één van je video’s kunt gebruiken. Je kunt het altijd opslaan in je audio-favorieten en het onderdeel maken van brainstormsessies voor nieuwe video’s.

In tegenstelling tot andere sociale netwerken, waar gebruikers zelf naar hashtags en keywords zoeken om content te vinden, gebruikt de TikTok For You pagina zogeheten clusters om gebruikers video’s te tonen die ze (vermoedelijk) leuk vinden.

Een TikTok cluster is een groep van mensen die geïnteresseerd zijn in het soort video’s wat jij uploadt. Ze hebben dezelfde soort comments onder dezelfde soort video’s geplaatst, vinden dezelfde audio leuk, of gebruiken de app op eenzelfde manier.

Je kunt hashtags gebruiken om je video’s onder de aandacht van bepaalde clusters te krijgen, maar je kunt ze niet gebruiken om meer weergaves te krijgen. Soms hebben bepaalde hashtags ongelofelijk veel weergaves, maar dat is vaak een vertekend beeld van hoe populair ze echt zijn:

Ooit had TikTok de hashtag “#entrepreneur” op de Explore pagina. Dit had als gevolg dat miljoenen gebruikers video’s met die hashtag gingen maken, in de hoop te kunnen profiteren van de paar extra weergaves die dat zou kunnen opleveren, zelfs als de inhoud van hun video’s niets met ondernemerschap te maken had. Maar dit soort acties zorgen dat een hashtag veel minder relevante video’s heeft, waardoor hij enorm in populariteit afneemt. Maak dus zeker content rondom de trending hashtags, maar alleen als die hashtags ook echt relevant zijn voor jouw content en cluster.

7. Maak het toegankelijk en leesbaar

Succesvolle TikTokkers zetten titels aan het begin van hun video’s, en dat doen ze niet voor niets. Zo krijgen mensen die door hun profiel scrollen namelijk snel een goed beeld van wat ze kunnen verwachten. Gebruik verschillende kleuren titels voor verschillende soorten video’s. Zo kunnen gebruikers meteen de video’s vinden die interessant voor hen zijn, wat een boost geeft aan je hoeveelheid weergaves.

Let op: de comments en knopjes van TikTok zitten onderaan en rechts in je scherm, dus zorg dat je titels links/midden geplaatst zijn. Omdat elke smartphone net weer andere afmetingen heeft, is het ook een goed idee om belangrijke informatie niet aan de randen van je video’s te plaatsen. Zo weet je zeker dat iedereen het ook echt ziet.

Om te zorgen dat echt iedereen van je video’s kan genieten is het belangrijk om elke video ondertiteling te geven. Of dat nou voor dove mensen is, mensen die een andere taal spreken, of mensen die hun geluid (even) niet aan kunnen zetten. De app heeft een speciale feature die dit supermakkelijk maakt, en het kost maar een paar minuutjes.

8. Extra’s, extra’s, extra’s

TikTok brengt bijna elke week nieuwe snufjes en functies uit: GIF stickers, titels, filters en nog veel meer. En alhoewel de precieze werking van het algoritme geheim blijft, kun je deze tools en extra’s altijd inzetten om je feed er nieuw en up-to-date uit te laten zien.

Het kan ook slim zijn om alvast een kijkje te nemen bij het bèta programma van TikTok, waar je de nieuwste tools voor content creation kunt bekijken, tools die de meeste gebruikers nog niet gezien hebben. Dit is een fantastische manier om altijd voorop te lopen in het gebruik van de meest recente tools, en zo je concurrenten een stapje voor te blijven.

9. Een posting-rooster is de moeite waard

Zoals ik eerder al zei, we weten niet precies hoe het algoritme werkt. Maar, veel creators merken een enorme toename in volgers en interactie zodra ze zich aan een consistent rooster voor posts gaan houden. Met één à twee keer per week een video kun je bovendien je content fris en boeiend houden, en worden je volgers niet overspoeld met video’s.

Gebruik de analytics functie om erachter te komen wanneer je publiek actief is, want afhankelijk van wie je doelgroep is en waar ze wonen kan dat erg verschillen. We hebben hiervoor een kleine algemene handleiding gemaakt, gebaseerd op onze ervaringen in de VS:

TikTok marketing: een handleiding voor beginners (2021) - Shopify Nederland (3)

Als je volgers op bepaalde dagen actiever zijn, kan het een goed idee zijn om op die dagen twee video’s te posten en zo je weergavenummers te boosten. Omdat er op TikTok constant nieuwe video’s geüpload worden is het belangrijk om het algoritme te blijven ‘voeden’ met nieuwe en interessante content.

Er bestaat niet zoiets als “het ideale aantal TikTok video’s per week”, maar het algoritme is dol op uploads op gezette tijden. Wat voor rooster of ritme je ook besluit te volgen, het belangrijkste is om je er voor langere tijd aan te houden.

10. Sluit je aan bij een TikTokkers groep

Er zijn eindeloze Facebookgroepen vol met creatievelingen die op zoek zijn naar manieren om betere TikTokkers te worden. Vind een groep die goed bij je past en sluit je erbij aan. Onderdeel uitmaken van een groep van mensen die er hetzelfde in staan als jij is een fantastische manier om inspiratie op te doen. Daarnaast is het een goede stok achter de deur en een uitstekende methode om ook na de enthousiaste beginperiode gemotiveerd te blijven.

Goede groepen om te beginnen zijn TikTok Creators, TikTok Creators Support en TikTok For Beginners. Meld je aan en kijk wat je daar zoal tegenkomt. Als je een bedrijf hebt, zoek dan naar TikTokgroepen voor marketing en bedrijfsstrategie. Ben je een komiek? Ook daar is een TikTokgroep voor. En als je geen groep kunt vinden die bij jouw specifieke skills of doelgroep past is dat de perfecte gelegenheid om er zelf één te beginnen.

Promoten van je merk opTikTok

Naast investeren in het creëren van video's en een branded TikTok profiel, kun je je TikTok marketing een extra boost geven door het inzetten van influencers en betaalde advertenties.

Influencer marketing zorgt dat je merk en producten gezien worden door alle volgers en kijkers van diegene, wat weer social proof oplevert. En influencer marketing is extra populair op TikTok, vooral omdat het platform zo gefocust is op creators.

Shopify verkoper Peace Out Skincare werkte samen met influencers voor het promoten van hun anti-acne producten. Het merk stuurde hun producten naar TikTok influencers, en twee daarvan wilden wel samenwerken in een video. Deze video had 12 miljoen weergaves en 2.4 miljoen likes, werd zestigduizend keer gedeeld en leverde vijftienduizend euro aan omzet in één dag op. De video bleef maandenlang trending, en zorgde voor een gestage stroom aan verkoop, ook na die eerste fantastische dag.

Als je influencers wilt gebruiken in je TikTok marketingstrategie, kijk dan eerst goed rond op TikTok om een beeld te krijgen van welke influencers er zoal zijn, en wie daarvan bij jouw publiek en product passen. Neem rechtstreeks contact met ze op via TikTok zelf, of stuur ze gratis producten in ruil voor een video waarin ze hun eerlijke mening over je product geven.

Wat betreft betaald adverteren is TikTok Ads Manager een goede keus. Dit geeft je een aantal tools die je helpen om te zorgen dat je advertenties vaker gezien worden door een door jou bepaald publiek. Shopify verkoper Omolola Jewellery gebruikt een combinatie van organische en betaalde TikTok posts om nieuw publiek te bereiken. Dit is vooral heel succesvol gebleken tijdens de pandemie, omdat mensen niet bij Omolola’s fysieke winkel langs konden komen.

Promoot je webshop op TikTok

Het is in de loop der jaren steeds drukker geworden op TikTok, en het algoritme verandert constant, maar de beste manier om TikTok marketing aan te pakken voor het opbouwen van je merk is hetzelfde gebleven: wees authentiek, post vaak en op gezette tijden, wees actief in de comments, en zorg voor leuke, interessante, verfrissende posts.

Dat lijkt misschien nogal een opgave, maar als je eenmaal de eerste stap hebt gezet heb je het lastigste gedeelte al achter de rug. De mensen op TikTok zijn over het algemeen heel open en enthousiast, dus voor je het weet heb je van een kleine hoeveelheid volgers een grote groep fans gemaakt!

Lees ook:

  • Gen Z: hoe bereik je deze generatie? Kenmerken en 10 praktische tips!

Illustratie: Julia DuFossé

Dit artikel is een vertaling van een origineel Shopify-artikel van Neal Chauhan

Meer lezen

  • Vind je niche- 9 nichemarkt voorbeelden met veel kansen
  • 11 Shopify apps voor het vinden van dropshipping producten
  • Een pakkende brand story schrijven via storytelling
  • Inhaakkalender 2021 voor webshops- 126 bijzondere dagen om je marketing op af te stemmen
  • Influencer marketing op Instagram - een handleiding voor beginners
  • iOS 14-update- ingrijpende verandering voor social media advertenties
  • Wat is een personal brand? Presenteer jezelf als merk in 7 stappen
  • 10 tactieken om impulsaankopen aan te moedigen in je winkel
  • Google Mijn Bedrijf- hoe werkt het en hoe zet je het in? Ook voor webshops!
  • Internet marketing voor beginners- zo bepaal je je strategie in 2023

Veelgestelde vragen over TikTok.

Wat is TikTok?

TikTok is een social media kanaal waarmee korte muziekvideo's gemaakt en gedeeld worden. TikTok werkt heel anders dan platforms als Twitter en Instagram. Het gebruikt een uniek algoritme, wat elke video een even grote kans geeft om viraal te gaan, onafhankelijk van de populariteit van de maker. Zo ontstaat er ruimte voor makers om snel te groeien en op te schalen, en kunnen merken vrijwel onbeperkt experimenteren met hun marketing.

Welke doelgroep zit op TikTok (leeftijd)?

62% van de TikTok-gebruikers is 10-29 jaar oud. Met deze kennis in je achterhoofd kun je als merk of bedrijf video’s maken die passen bij de content die Gen Z graag ziet, en zoveel mogelijk video’s viraal laten gaan.

Kun je als bedrijf geld verdienen via TikTok?

Jazeker, TikTok draait vooral om merkbekendheid, en je hebt ook in je bio een functie voor directe verkoop. Shopify webshop SendAFriend wist hun omzet binnen twee jaar naar €5 miljoen te krijgen met hun TikTok marketingstrategie.

Welke tips zijn er voor bedrijven om met TikTok te starten?

We bespreken in onze blog 10 tips om je te helpen bij het maken en posten van TikTok-content: 1. Wees authentiek. 2. Kies de juiste apparatuur. 3. Doe een live video. 4. Keep it simple. 5. Interactie in de comments. 6. Houd trends in de gaten. 7. Maak het toegankelijk en leesbaar. 8. Zet extra snufjes in. 9. Een posting-rooster is de moeite waard. 10. Sluit je aan bij een TikTokkers groep.

TikTok marketing: een handleiding voor beginners (2021) - Shopify Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 5910

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.